Cancer: 100.000 cazuri noi si 50.000 decese in fiecare an in Romania!
- AMAlexa
- 26 ian. 2024
- 4 min de citit
Actualizată în: 29 feb. 2024
Aceasta este o realitate dura, recunoscuta in 2022 si de premierul de atunci Nicolae Ciuca, (vezi articolul aici) o realitate a unei tari in care protectia la bolile grave este ca si inexistenta. 50% rata de mortalitate este o cifra inspaimantatoare pentru Europa secolului 21. Cifrele sunt conform EUROSTAT Statistics in functie de raportarile oficiale (in care noi nici macar nu figuram cu infectii intraspitalicesti ...). Statistica publicata o puteti gasi aici.

De ce avem aceasta situatie dezastruoasa? S-a vorbit si se vorbeste pe acest subiect de 20 de ani, au ajuns pacientii bolnavi de cancer sa protesteze in strada, deci nu mai este cazul sa detaliem.
Mai important mi se par de mentionat aspectele pe care le implica bolile grave:
tratamente foarte costisitoare si de durata avand un efect de tsunami asupra finantelor familiei
rata de supravietuire depinde de: stadiul in care este detectat, diagnosticarea corecta si tehnologia cu care se executa tratamentul
pacientul iese din campul muncii pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp si astfel nu va mai genera venituri
Numai cancerul afecteaza atat de puternic existenta pacientului si a familiei?
- Nu. Sunt definite o serie de afectiuni care intra in categoria BOLILOR GRAVE avand aceleasi efecte devastatoare.
Acum, cat de constienti sunt romanii de incidenta bolilor grave in viata de zi cu zi?

- Putin spre deloc. Multi dintre noi jucam inca intr-un film cu supereroi MARVEL carora nu li se poate intampla nimic: suntem un personaj care mai cade din avion, mai da o masina peste el sau este impuscat in umar, picior, piept si ne revenim in maxim o saptamana suntem "back in action" :)
Ar fi bine sa fie asa insa scenariul real este putin diferit... Si atunci ori dam in misticism ori suntem uluiti de ceea ce a putut sa ni se intample. Ce ghinion! Un ghinion pentru cca 400.000 romani anual (pe langa cei 100.000 diagnosticati mai sunt si membrii familiilor) si un ghinion total pentru 150.000 - 200.000 de romani!
Cu toate acestea, doar cca 20% din totalul asigurarilor sunt asigurari de viata si din acestea doar 6% sunt facultative si restul sunt asigurari "obligatorii" si minimale, facute de forma (spre exemplu la obtinerea unui credit bancar). Deci 6% dintre romani sunt real protejati fata de un procent de 50% germani, 76% italieni sau 31% polonezi ce au asigurari de viata puternice ce pot sa-i protejeze pe ei si familiile lor. Deci este ghinion daca se intampla sa dea o boala grava peste tine sau indiferenta totala?
O sinteza facuta de UNSAR (Uniunea nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare) facuta pe aceasta tema si bazata pe date de la ASF puteti gasi aici.
Ce instrumente de protectie avem la bolile grave?
- Pe langa o viata sanatoasa cu tot ceea ce implica ea (alimentatie, sport, relaxare sistematica etc) exista si o componenta de protectie ce poate fi estimata si finantata cu costuri relativ reduse: asigurarile la BOLI GRAVE.
Ce inseamna insa protectia (asigurarea la bolile grave)?
- Protectia are doua componente:

1. sa te tratezi la standarde actuale in clinici cu expertiza si echipamente de ultima generatie pentru afectiunea pe care o ai
si
2. sa intelegi ca viata nu se opreste in loc (chiar daca pentru tine aceasta este senzatia): ratele

la casa sau masina trebuiesc platite in continuare, facturile vin, copii cresc si au nevoie de sustinere chiar daca tu nu mai esti in campul muncii si nu mai generezi venit. Conform celor mai recente date, pentru cele mai multe familii din ţara noastră, producerea unui eveniment nedorit (accident, îmbolnăvire a unui membru "generator" al familiei, – ce se pot solda chiar şi cu un deces) ar duce la o scădere catastrofala a nivelului de trai.
Metropolitan Life a dezvoltat trei produse pentru protectia la boli grave unul adresat exclusiv tratamentului si alte doua ce acopera tratamentul si genereaza si protectia financiara atat de necesare pacientului si familiei acestuia:
TOP PROTECT - un produs dezvoltat inca de acum 12 ani si care acopera tratamentul in spitale de top din Europa pentru 5 boli grave in limita a 2.000.000 Euro/caz: Tratamentul oricarui tip de Cancer – inclusiv cancerul insitu; Interventie chirurgicala de by-pass coronarian (re-vascularizatie miocardica); Inlocuirea ori corectia valvei cardiace; Neurochirurgie; Transplant de organ/maduva osoasa/celule stem, de la un donator in viata. Pe langa tratament mai ofera si diurna de 100/euro/zi si cheltuieli cu medicamentele cand te intorci acasa etc Mai multe informatii gasesti aici.
SMART PROTECT - protectia financiara care se pliaza perfect pe TOP PROTECT oferind protectie financiara in acord cu acoperirea contractuala, banii fiind transferati in contul asiguratului intr-o singura transa la diagnosticare. Mai multe detalii aici.
ULTRA MED - acopera 32 de boli grave. Ofera acoperire financiara atat pentru tratament cat si pentru nevoile familiale in limita maxima a 800.000 lei. mai multe detalii aici.
Alaturi de aceste trei produse as mai mentiona asigurarea de viata avand clauzele de accident/deces pentru o acoperire completa. Mai multe informatii aici.
Acum ai o imagine de cum poti sa te protejezi si sa-i protejezi pe cei dragi impotriva unor evenimente nedorite, dar statistic perfect probabile. Daca ai citit acest post nu o sa mai poti spune: Ce ghinion!
Update: conform declaratiilor presedintei CNAS sunt 200.000 pacienti oncologici in Romania, o situatie inadmisibila. Mai multe detalii aici.
Comentarios