top of page

Albania: Cetatea Berat

  • Poza scriitorului: AMAlexa
    AMAlexa
  • 29 iul. 2023
  • 4 min de citit

Actualizată în: 1 aug. 2023

Astazi despre Berat. Un oras cetate medieval, pastrat in conditii excelente. Berat alaturi de Gjirocaster si Butrint sunt punctele istorice de inters din Albania si cele mai bine prezervate. Restul sunt de mici dimensiuni si lasate in voia timpului, unde se afla deja de mult... Am vizitat cateva si mi-am adus aminte de Cetatea de la Targu Neamt de prin 2007 ...

Revenind, Berat - istoric vorbind deschizi orice topic si vei vedea cine, cand si de ce. Eu iti voi spune doar ce mi-a placut acolo si ce consider ca este interesant.

berat albania

Cetatea oras este construita pe un deal, cum altfel. Stradutele sunt mici, inguste, coboara si urca. Totul numai din piatra: casele, drumul, aerul :), totul. Locuita, dar cu o comunitate foarte mica, gasesti si 4-5 locuri de cazare aici. Nu trebuie sa ai pretentii extraordinare, chiar daca ochii iti vor fi plini de stele. 4 stele aici sunt echivalente real cu 2,1/2 maxim 3, mai este si umezeala permanenta (totul din piatra) si un oarecare miros. Uiti insa de toate astea daca iti iei timpul sa intri in atmosfera asezata si linistita a cetatii. Parca la Sighisoara lucrurile stau diferit! Deloc. Beratul este insa mult mai compact, iti da senzatia ca nimic nu s-a schimbat de acum 600 de ani si asta este minunat. Noi am mancat si ne-am odihnit la hotel Klea. Am fost acolo in Octombrie. Nu era aglomerat, totul plin de flori si umbra din belsug. Mancarea excelenta. A fost o incantare.

berat - restaurant klea

Noaptea este cu adevarat magica aici: multe stele si parca tot astepti sa te intalnesti cu un soldat sau o domnita pe undeva prin hotel, pe terasa unde te bucuri de un pahar de vin sau pe stradutele de langa. Linisteee, miros de lemn ars si steleee! Minunat.

In cetate multe case isi deschid portile ca sa-ti ofere o cafea, un ceai, un burek. Propietaresele stau pe trepte sau la fereastra si te imbie sa intri la ele. Nu stiu o boaba de engleza dar se

Berat

exprima coerent in limba internationala a semnelor, totul charmant. Eram asa de putini in cetate si ele zambeau asa de frumos incat am baut vreo 3 cafele si 2 ceaiuri in plus fata de ce avusesem la restaurantul hotelului. Neaparat de vizitat Muzeul National Onufri care se afla in fosta Catedrala Adormirea Maicii Domnului. Onufri este cel mai cunoscut pictor mural din Albania, lucrarile sale in stil bizantin se afla in toate muzeele importante din lume. Linistea de aici si faptul ca totul este reconditionat intr-un stil autentic, nu atat de ingrijit cum se executa reconditionarile in lumea "civilizata" unde iti trosnesc ecrane de sticla peste tot si mai scapa si cate un inox pe ici pe colo, ii confera acestui loc aura de deplina originalitate. Te patrunde asta pana la oase. Am stat acolo aproape 2 ore si nu ne mai dadeam plecati. Spatiul nu era mai mare de 800-1000 mp repartizati in sala +3 camere si un hol. Eram singuri in cele

Manastirea Sf Treime - Berat

mai multe momente, nu alerga nimeni dupa noi sa ne atraga atentia sa ne dam doi pasi la stanga sau dreapta, sa nu punem mana (nu ca am fi pus pe ceva), sa nu fotografiem etc. A fost minunat. Am iesit de cateva ori si am mai stat de vorba cu, curatorul muzeului sa mai intelegem cate ceva din istoria locului si apoi iar ne cufundam in linistea lui. A fost un noroc ca am fost aproape singuri!

Alte locuri de vizitat: biserica Sf Treime - nu am putut intra inautru dar am facut niste poze excelente pe exterior si am admirat privelistea dintr-un loc de deasupra cupolei: ai toata valea raului Berat la picioarele tale. Biserica Sf Maria Vlaherna este si ea o opera de arta autentica, frescele de aici fiind pictate de Nicolas Onufri, fiul celebrului pictor Onufri. Nicolas nu face decat sa certifice ca aschia nu sare departe de trunchi.

Moschee Berat

Mai este si o moschee, mica, in care nu se poate intra dar minaretul este fain de privit mai ales daca ai un cer involburat asa cum am prins noi.

Te poti urca si plimba mult si bine pe zidurile exterioare groase de cca 2m, perspectivele de pe ele sunt faine.

Pe terasa din varful cetatii, una foarte larga - de fapt cel mai larg spațiu din cetate, locul in care se tineau serbarile, marile targuri si se antrena armata, astazi este o terasa pitoreasca prin simplitatea sa. Daca ai timp sa bei un suc sau o bere, dupa necesitati, iti faci un mare bine, privelistea este minunata.

Cateva locuri in care vei gasi desene in carbune sau acuarele cu subiecte din interiorul cetatii, tesaturi si obiecte de ceramica completeaza oferta cetatii. Totul de bun simt, nimic kitsch.

Street of Berat

Concluzii: Berat-ul merita pe deplin vizitat. Daca ai timp sa petreci o noapte aici devine chiar minunat. Ai grija cu ce te incalti: slapii nu sunt ok si nici pantofii. Sandalele s-ar putea sa ti le lasi infipte pe undeva . Cel mai bine este sa ai o pereche comoda de pantofi sport.

Comments


bottom of page