Asigurarile sunt despre viata
- AMAlexa
- 10 iun. 2023
- 2 min de citit
Actualizată în: 18 iun. 2023
In perioada care a trecut ne-am pomenit cu un nou "membru" in cadrul familiei: tendinopatia(tendinita). A venit pe neasteptate. Si eu si sotul meu avem o viata activa, facand multa miscare dar mai ales iubind inotul. Pe scurt: sotul s-a intors de la bazin, a intins mana sa-si ia un pahar de apa si s-a auzit un "clank" la nivelul umarului stang si o durere acuta. Asa a inceput tendinita. Nu stiam prea multe despre ea.

Ce este tendinita? este o afectiune de tip inflamator care apare ca urmare a unei agresiuni la nivelul tendonului (tesutul ce uneste muschiul cu osul si care se alungeste si se scurteaza in timpul contractiei musculare).
Cauze producere tendinita:
se poate produce brusc (tendinita acuta), ca urmare a unei agresiuni bruste la nivelul tendonului - este cazul persoanelor cu o activitate intensa de birou, multe ore petrecute in fata monitorului si fara prea mult timp liber - intr-un cuvant cei care fac putina miscare in mod normal si vor sa devina Ronaldo sau Nadal in weekend cand se vad cu prietenii. Domeniile cele mai afectate: IT, Asistent Manager, Visual Designer, operator industrial - procese repetitive (cablare auto, asamblare etc) s.a.
se poate produce in timp (tendinita cronica), in urma solicitarii prelungite a tesutului de legatura prin implicarea acestuia in miscari repetitive - oamenii cu activitati sportive intense si de frecventa mare: la cot - jucatorii de tenis, la umar - inotatorii (este si cazul nostru).
Indiferent de modul de producere, tendinita se asociaza cu un grad considerabil de durere si disconfort.

Ca tratament, sa o luam in ordine:
Kinetoterapie pe o perioada de pana la 90 de zile,
Fizioterapie in calupuri de cate 10 sedinte incluzand crioterapie, terapie diamagnetica, electrostimulare, radiofrecventa stimulata, terapie TECAR etc
Interventia chirurgicala - in cazurile cele mai grave.
Acum, atat procedurile non-invazive (kineto si fizio) cat si cele minim invazive (interventia chirurgicala) sunt acoperite de o asigurare de grup. La fel si consultul medical. Este important pentru cei care isi desfasoara activitatea in domeniile de risc sa aiba incheiata o astfel de asigurare.
Pe langa aceasta acoperire trebuie sa ai grija singur de tine prin adoptarea unei posturi corecte, alaturi de alternarea perioadelor statice cu cele de miscare si evitarea realizarii sarcinilor solicitante pentru tendoane la munca, elemente ce iti pot oferi un confort, dar si prevenirea recidivelor. Stretchingul temeinic inainte de inceperea unei activitati sportive ce duce la incalzirea treptata a musculaturii este si el esential.
Concluzia: invata sa te protejezi si asigura-te pentru a avea parte de o viata protejata si plina de activitati, fara dureri de cap!
Ref: asigurarile sunt despre viata. foto dreamstime
Comments