Investeste, investeste, investeste!
- AMAlexa
- 12 feb.
- 2 min de citit
Ai ghicit! Aceasta este cheia pentru o pensionare linistita!
Despre Pilonul II – fondarea lui s-a facut obligatoriu de catre statul roman pentru alinierea la standardele UE si cotizarea este obligatorie. Marea problema este nivelul cotizatiei: ne-am angajat la ceva si am facut cu totul altceva – exact ca in cazul deficitului bugetar din fiecare an.
In 2025% trebuia deja sa avem o contributie de 6% din salariul brut si noi nu avem decat 4,75%. In 2018 aveam 5,1% si am scazut-o la 3,75%. Un pas inainte si doi inapoi, cam asa se joaca pensia pe la noi! Nu avem nicio certitudine ca se va respecta vreun calendar. In schimb cotizam din plin, cu peste 20% din salariul brut, la Pilon I – pensia de stat! Pacat ca nu avem cu totii pensii speciale!
Acum depre randament. O persoana ce isi incepe astazi serviciul si cotizeaza la sistem pana la 65 de ani va avea urmatorul randament:
1 leu depus in Pilonul I ii va aduce 1,58 lei la pensie
1 leu depus in Pilonul II ii va aduce 3,66 lei!
Ce bine ar fi daca cotizatia la Pilonul II nu ar fi doar 4,75% iar la Pilonul I un atat de mare 20,25%, nu-i asa?

Acum, din acest tabel putem sa vedem ca din pacate, datorita Pilonului I care va detine oricum cca 75% din contributiile noastre totale la fondul de pensii (facultativ+obligatoriu), oricum o dam, nu vom avea decat in jur de 50% rata de inlocuire a salariului in pensie. Adica cand iesim la pensie vom primi cca 50% din salariul mediu avut de-a lungul activitatii. Nu este o perspectiva prea atragatoare.
ATENTIE! Daca nu ti-ai ales tu fondul de pensii pentru Pilonul II inseamna ca ai fost arondat automat la unul dintre ele. Cel mai bine este sa verifici daca esti in unul dintre cele cu randament ridicat. Exista diferente de peste 6 % pe ultimii 5 ani intre diverse fonduri si crede-ma, 6% se simt la buzunar la sfarsit! Deci verifica la ce fond de pensii facultativ ai fost arondat! Schimba-te daca esti cotizant la unul cu rezultate slabe.
Investeste alternativ: fie ca o faci in imobiliare (ceva mai greu datorita valorii mari investitionale, dar nu imposibil), in fondurile private de pensii detinute de societatile de asigurari sau in asigurari de tip Unit-Linked ori alte instrumente investitionale. Investeste, investeste, investeste! Este singura alternativa ca sa nu-ti plangi in pumni la finalul carierei profesionale! - Daca vrei sa discuti mai mult pe acest subiect, sunt la u telefon distanta!
Cand inchizi definitiv usa biroului, nu inchide si usa vietii, nu trage cortina peste visurile tale!
Datele pe care o sa le ofer in acest material sunt luate din studiul “Sistemul de Pensii din Romania: intre echitate, sustenabilitate si performanta” autor CFA Romania. CFA reuneste cca 250 de analisti in finante care detin prestigiosul titlu CFA – calificare administrata de CFA Institute USA.
Comments