Albania - Gjirokaster
- AMAlexa
- 9 aug. 2023
- 4 min de citit
Actualizată în: 10 aug. 2023
Un alt punct de atractie in Albania este Gjirokaster. Spre deosebire de Berat care are orasul la baza dealului si Cetatea Oras locuita in varf, aici ai jos orasul cu toate atractiile si sus ai castelul care este doar un loc de vizitat. Acum, ca si in cazul Beratului, nu am sa spun prea multe despre istoria locului ci ceea ce mi-a placut la acest loc.

Orasul: este numit "Orasul de piatra" dar de asta iti poti da seama numai daca te mobilizezi si ajungi pe deal (la cetate). De ce? pentru ca acoperisurile sunt acoperite cu placi din piatra in loc de tigla. Daca doar parcurgi orasul la pas, te poti intreba mult si bine de ce i se spune asa: cladirile sunt absolut normale, cu pereti din caramida/chirpici + piatra, grinzi lemn etc totul normal si conventional ca orice alt oras medieval, oricum nimic deosebit in constructii, ceva mai multa piatra dar nu ceva socant. Este adevarat, strazile sunt pavate cu piatra integral, toate, dar n-ar fi totusi un motiv suficient pentru a fi numit Orasul de Piatra. Cand ajungi insa la cetate, spre varful dealului, perspectiva se schimba radical si incepi sa vezi/intelegi sintagma "Orasul de Piatra".

Chiar nu exista acoperisuri din tigla sau tabla. Exista doar PIATRA! Bravo lor ca au conservat sistemul de realizare medieval. Am vazut si case mai noi, realizate spre periferie, care aveau acoperisurile tot din piatra desi folosisera in rest materiale moderne. Strazile raman peste tot, chiar si la periferie, doar din piatra.
Gjirokaster este mult mai comercial si mai deschis turismului decat Beratul prin geometria lui mult mai intinsa. Strazile sunt mai largi, acces auto doar pentru riverani, plin de restaurante, cafenele si magazine artizanale. Foarte multi turiști.

Mancarea excelenta, noi am mancat la MAPO. Ce ne-a atras? O oaie intreaga pusa la protap, care se rotea de zor la ora 10,00 cand noi ne-am inceput periplul prin oras si pentru care se facea rezervare incepand cu ora 14,30. Noi am rezervat pentru 15,00 si am plecat la colindat. Ca meniu, la capitolul oaie, nu aveai cum sa alegi: cotlet, pulpa etc. Pentru doua persoane iti puneau pe un platou cam 0,800 - 1 kg din toate + orez, salate, ayran, cartofi si tu te puneai pe treaba. La inceput am zis ca n-o sa reusim sa mancam tot. La sfarsit mai cautam pe sub farfurii:) Ca desert nu trebuie ratat Oshaf-ul. Este un desert traditional albanez. Il gasesti peste tot in Albania dar toata lumea spune ca este special in Gjirokaster. Am avut parte si de cateva comesene (a se citi pisici), am mai cerut o portie de oaie si pentru ele dar ni s-a spus ca fiind doar o oaie nu poti suplimenta. Ghinion (a se citi pentru noi). Asta ar trebui sa corecteze baietii astia: sa mai faca loc de-o oaie sau sa faca mancarea mai proasta!
Am baut apoi o cafea undeva pe stradute. Aici am avut parte de o petrecere ad-hoc cu dans si chiuituri: un grup de 8-10 fete + 2 baieti care au baut un ceai si un Martini s-au apucat de petrecut pe mijlocu strazii cu muzica pusa de cei de la cafenea si ne-au atras si pe noi, cei care eram prin preajma, la alte mese. Am petrecut o ora si jumatate. A fost inedit si excelent! Bravo lor, stiu sa petreaca, sunt plini de viata si fara prea multe inhibitii!

Cetatea: Este o cetate medievala mare, conservata bine. A trecut de-a lungul timpului de la crestini la otomani si viceversa. Ca si in Berat exista si biserica si moschee in interiorul sau. Mai mult au stat otomanii, ei sunt cei care au sistematizat orasul si au imbunatatit conditiile de viata prin construirea unui apeduct ce aducea apa din munte si aproviziona intregul oras. Este in patrimoniul UNESCO si se vede.

Petreci cam 2 ore ca s-o strabati la pas pe toata. O aripa era inchisa, deci cred ca s-ar putea sa fie nevoie de cam 2,1/2 ca sa o faci integral. Are doua sali muzeu de arme, un muzeu cu tinute sec XIV-XVII + arta. Mare, ziduri si curti interioare fara numar, multe incaperi cu destinatii diverse de la camari de mancare si vinuri pana la turnurile de supraveghere, culoare somptoase si in varf o platforma cu o perspectiva ce iti taie respiratia. Cam cat 2-3 terenuri de fotbal.

Pe aceasta platforma se organizeaza si acum tot felul de concerte in aer liber. Muntii se vad absolut superb, este o incantare sa stai si sa privesti in jur si imi dau seama cam cum este sa mai ai si un spectacol de sunet si lumina. Cica de la intrare pana sus, pe coridoare si pe scari, atunci cand este concert, se pun faclii. Cred ca este minunat. Din pacate in perioada in care am fost noi nu se organiza nimic. Nu eram decat la 50 km si sigur am fi tras o fuga de era ceva in perioada cat am stat in Sarande! Deci daca planificati o vizita, verificati pe site-ul lor daca au vreun concert. Apropos de Sarande: drumul pana la Gjirokaster este perfect, au terminat chiar in 2022 o strapungere prin munte cu un tunel de 1,5 km lungime si deci ai doua benzi de asfalt excelent. Fara probleme!

Nu puteam sa inchei fara vedetele noastre din aceasta calatorie la Gjirokaster: The Puppies! Erau rasfatatii unui bar, vedetele incontestabile ce adunau zeci de fotografi si reporteri ce abia astepatau sa-i intervieveze :)
Concluzie: Gjirokaster-ul este bine sa-l vizitezi venind din Sarande. Ajungi repede si poti chiar sa faci o baie dimineata devreme si apoi sa pornesti la drum. Merita vizita, vei petrece o zi faina inconjurat(a) de istorie si bucurandu-te de bucataria locala care este la inaltime. Enjoy it!
コメント