top of page

Albania - urmand Riviera Albaneza si trecand prin Durres, Ksamil, Sarande, Vlore, Himare, Borsh

  • Poza scriitorului: AMAlexa
    AMAlexa
  • 27 aug. 2023
  • 7 min de citit

Actualizată în: 28 aug. 2023

Am ajuns si la litoralul albanez. O destinatie predilecta pentru cei ce ajung in aceasta tara. Impresia generala pe care ne-a lasat-o, strabatandu-l de la nord la sud, din Durres pana in Ksamil trecand prin Vlore, Himare, Borsh, Sarande, este mixta. Sunt atat puncte pozitive cat si negative. Desigur, totul depinde de gusturi. Pentru noi ar fi un 80-20% pro-contra in extrasezon si invers: 20-80% in sezon.

Pe gustul nostru au fost plajele aflate între Dhermi și Lukove + cateva locuri in Ksamil. Am stat și in orașe mai mari precum Sarande si Vlore dar nu ne-au lăsat un gust prea plăcut deși am petrecut 21 de zile in ele.

Dar sa o luam pe rand:


Durres - port, poarta de intrare pe mare in Albania. Cu ferry-ul, venind dinspre Italia, pe aici am intrat si noi. Un centru dragut, cu ceva vestigii istorice dar in rest ai 80% blocuri comuniste. Plaja este ca la mamaia, plina ochi pe timpul verii. Per total un 6 din 10.


Vlora (Vlore) - un fost mic orășel de provincie cu câteva blocuri până in anii 2000 restul case

Vlore plaja

case sărace. S-a trezit apoi cu coroana de statiune la malul marii. Grea coroana. A încercat sa mențină o linie de plutire si a reușit, dar intr-o masura limitata. Exista o zona mai nouă Lungomare - mai sistematizată si cu o faleza lungă de cca 5 km. Palmieri, plajă, iluminat public fain. Totul bine si frumos într-o primă privire dar extrem de prost gandita dimensional pentru trafic. O singura banda pe sens si trotuare de 10 m adancime. Rezultatul? In extrasezon, cum albanezilor le place sa stea cu fundul in masina si să-și etaleze frumusețile dand cate 3 patru ture ca sa poată sa vadă tot si sa fie vazuti de toți - parcurgi 7-8 km in 15-20 minute.

In sezon din cate ne-au spus localnicii este mult mai rău: 1-1,5 ore. Dacă vrei sa gasesti loc de parcare începe sa cauti de la 7 dimineața:) In spatele primului rand de blocuri transformate parțial in hoteluri este haos: străzi neasfaltate, totul claie peste gramada, praf. Doar 5-10% din blocuri au parcare subterană, toate fiind de 7-10 etaje deci va puteti inchipuii ce-i acolo. Ce găsești aici este depasit insa de ce găsești pe strada comerciala principala a orasului. Strada are un nume predestinat: SADIK. De ce zic asta? O banda pe sens, cu linie de autobuz pe ea, circulatie foarte aglomerată mereu. Albanezul cu AMG sau BMW seria 7 sau alte marci mai pricopsite are de făcut ceva. OPREȘTE mașina si a dispărut. Mașinile, inclusiv cele de poliție, trebuie sa depaseasca "obstacolul" ca sa meargă mai departe. Stau in rand si ei, polițiștii, in gandul lor bănuiesc ca deja l-au arestat si pus pe capota pe idiotul care a blocat circulatia, ajung in dreptul mașinii, vad despre cine este vorba, ofteaza, își dau cascheta pe spate si pleacă mai departe... Viata-i grea!

Hakuna Matata Residence

Asta este una din problemele masive ale Albaniei. Orașul este întins. Mai greu de ajuns dintr-o parte in alta fără masina. Dacă te duci pentru cateva zile ia-ti un apartament in Lungomare si ramai in zona. Ai cafenele si restaurante, supermarketuri etc. Încearca sa iei ceva cu parcare dacă se poate. Intrarea in apa este lina si lungă, buna pentru copii, multe beach baruri deci ok. Noi am stat in partea de sud la HAKUNA MATATA Residence - fain locul, ai parcare dar orașul este la 4 km.

Hakuna Matata Residence

Imaginea de mai sus nu este editată. Este doar un apus văzut de pe terasa de la al 6-lea etaj. Hakuna Matata este situat la ieșirea spre Sarande, deci a fost foarte bine pentru planurile noastre si in plus am putut sta atat la etajul 6, de unde am avut o panorama extraordinara, cat

hakuna matata Residence

si jos in loft-urile super bine aranjate. Masina este obligatorie si de aici încep problemele in sezon ... Noi am fost in extrasezon. Destul de multă mizerie. Depozitarea si colectarea gunoiului lasă mult de dorit. Daca stai in partea de sud si daca tot te-ai suit in masina du-te la plaja in Orikum. Este foarte fain acolo si este ceva mai putin aglomerata. Nota 7 din 10 pentru Vlore.


Sarande - mândria albanezilor nu ne-a plăcut. Am cautat poze făcute acolo si am găsit doar o poza facuta într-o seara cu niște pisicute, atat. Daca esti un fan al Eforiei Nord-ului cu siguranta ai sa te regasesti aici, desi si asa am un semn de întrebare.

Sarande pisici

De fapt este un mixt ciudat între Eforie Nord si Mamaia: multe hoteluri de 5 stele, iahturi pe ici-colo, cluburi si restaurante de fitze pline de tatuati cu ceafa groasa si fete care au furat batista bunicii ca sa se imbrace. Totul alături de gunoaie peste gunoaie, străzi înguste, claxoane non-stop, clădiri alandala puse pe fiecare centimetru pătrat eventual si peste el :). Nu există parcări subterane la blocuri sau parcări publice. Haos! Plaja ca si inexistenta (mai citisem unele review-uri cum ca vai, plaja din Saranda - pai totusi daca exista plaja aia atat de frumoasa, vreau sa pot sa pun si eu piciorul pe ea, nu sa ma zgaiesc printre gardurile hotelurilor de 5 stele la cele 5-6 persoane care stau pe 80 de sezlonguri ... poate vreau sa stau mai mult de 4-5 zile in vacanta asa ca n-o sa-mi sparg tot bugetul doar pentru a pune piciorul pe plaja faina din Saranda!). Ca sa ai unde sa stai un pic la soare trebuie sa ajungi in Ksamil si in sezon chiar numai ideea devine actiune extrema! Este jale! Ne-a lăsat un gust amar si am rezistat aici doar pentru ca nu am stat real in oraș! Am fost plecați in fiecare zi de dimineață până seara. Ce am putea lua in calcul la capitolul Pro ar fi promenada. Este larga si bine gandita. S-a umplut insa de mici/mari restaurante, unele sofisticate altele aratand ca o shaormerie cu scaune si mese de plastic. Un amestec eclectic care este deranjant mai ales seara cand se da drumul la muzichie. Și eram in extrasezon! Sarande primeste nota 5 din 10.


Dhermi - Himare - Borsh. Cand treci pasul Llogara (1031 m altitudine) plecand din Vlore/Orikum spre Sarande se deschide o alta perspectiva asupra litoralului albanez. In spate ai lăsat un oraș cu bune si rele si in fața ți se întinde un covor verde ce se scurge mai lent sau mai abrupt către albastrul marii.

Borsh Albania

Munti Ceraunian, de care tine si pasul Llogara, au o adancime de cca 25-30 km, făcând corp comun cu marea pe toata aceasta adancime. Linia de demarcație dintre cele doua forme de

Riviera Albaneza

relief este cand domoala, concretizată într-o plajă lungă de 1-2 km si lata de 40-100 m cu nisip alb sau cu pietre, cand abruptă si puternica cu stanci ce străjuiesc marea sau păduri ce se termina direct in ea plus plaje mici si ascunse presărate parcă de o mână uriașă prin acest peisaj. Drumul este frumos si spectaculos. Isi merita denumirea de Riviera Albaneza. Multe serpentine, cateva locuri de belvedere, se circula ca pe Transfagarasan in cursul sezonului. In extra este insa absolut spectaculos.

Riviera Albaneza



Satele, in marea lor majoritate, sunt puse sus, la cca 100 m de nivelul apei si ai cai de acces asfaltate sau nu catre plaje mai mult sau mai putin ascunse.

Himare este la nivelul apei. Orasel mic si cochet, are tot ce-ti trebuie, inclusiv stadion de fotbal! Noi ne-am petrecut timpul la butoaiele de pe plaja sau la umbra din interiorul beach barului Manolo. Muzica buna, cafea si mancare excelente, apa la cativa metri, totul perfect. Cazare găsești din belșug, distanțele nu sunt mari, le poți parcurge cu piciorul. Restaurante sunt in zona foarte multe. Fara fite, cu bucatarie specific greceasca sau albaneza, mult peste si fructe de mare dar gasesti si miel. O zonă excelentă pentru o vacanta.

Himare Albania

O referire specială o sa fac despre ELEA - o pensiune restaurant aflată pe dealurile de langa Himare. Perspectiva fantastica, gradina mare si racoroasa, spațiu mare între mese, bucatarie greceasca excelentă. O familie foarte draguta care face ceea ce face cu mare plăcere. După cum se vede peste tot am avut parte de insotitori din partea casei. La ELEA doua pisici ne-au ținut companie si ne-au bucurat cu jocul dar si cu torsul lor ;)

Elea Himare

Borsh este la cca 50 m peste nivelul apei. Un sat cocotat pe un versant, mult verde, case faine. Ai 2-3 hoteluri, dar eu le-as numi pensiuni pentru ca nu au decât max 12 camere. Cazarea se face aici preponderent in pensiuni (vile) sau case. Noi am stat in Queparo Fushe, un sat lipit de Borsh la Stone Beach Hotel. Inca mai aveau deschisa piscinele, inclusiv cea infinity. Perfect in extra. In sezon scump. De ce este fain aici? Zona este plina de plaje mici, ascunse, inconjurate din belsug de vegetatie. Accesul nu este atat de facil catre unele dintre ele si deci nu vei avea aglomerația binecunoscuta. Daca ai chef, de o "baie de mulțime" nu te despart de ea decat cativa km. Dezavantajul este ca in zona asta, ca sa poti savura si arta culinara si plajele, chiar ai nevoie de masina. Intrarea in apa este in general mai abruptă dar se preteaza si pentru cei mici.

Borsh Albania

Aici regasesti si un dig lung de cca 150 m cu perspective faine pentru pescarii amatori sau pentru iubitorii de yoga la răsăritul soarelui:). De toate pentru toti! 9 din 10 pentru Dhermi - Himare - Borsh


Ksamil - o statiune mica, aflata la cca 15 km de Sarande. Un drum in mod normal de 20 min pe care in sezon il faci in 1,5-2 ore! Daca iti planifici o vacanta in zona asta cu cazare in Sarande, pe langa nebunia cu parcarile si lipsa plajei din Sarande, mai ai si drumul asta de parcurs zilnic dus-intors + gasirea unui loc de parcare in Ksamil care iti mai mananca ceva timp.

Ksamil Albania

Alternative: ori te cazezi direct in Ksamil, ori nu esti cu copii si iti iei bicicleta cu tine. Altfel ia-ti mult Nurofen! Despre Ksamil: o Sarande ceva mai mica, cu mai mult spațiu pentru masini si fara cladiri vechi (era doar o micuța așezare de pescari care a fost rasa aproape complet). Rezultatul? Hoteluri de 4-5 stele, resort-uri, cluburi, plaje private si restaurante. Găsești orice de la 2 la 5 stele, deci meniu complet pentru cei care iubesc astfel de vacante. Noi am petrecut doua zile excelente in Natyra unde eram pe plaja in total cam 15 oameni/zi. A fost excelent, am mancat peste la gratar si o caracatiță excelentă. Deci merita! In sezon lucrurile stau oricum diferit. Ksamil este o combinatie ciudata intre o dezvoltare haotica si agresiva, mai moderata totuși decât in Sarande, si naturalete. De aceea nota pentru Ksamil este 7,5 din 10.


De stiut: daca stai in zona Sarande/Ksamil nu rata o vizita la Butrint - un oras cetate care a avut parte de atentia tuturor civilizatiilor importante din Eurasia. A trecut pe rand prin mana grecilor, romanilor, imperiul Bizantin, cavalerilor templieri, genovezilor - venetienilor, otomanilor. Ai nevoie de o zi pentru a parcurge intreaga zona a cetatii oras. Merita cu prisosinta. Este inclusa si in patrimoniul UNESCO. In Sarande este o piata excelenta, cu tarani autentici, unde gasesti incepand cu sfarsitul lui septembrie miere de mandarin si levantica, curmale uscate la soare si puse pe ata, ulei de măsline super adevărat. Cel din Grecia o sa ti se para ... dar mai bine te las pe tine sa spui care iti este opinia, daca ajungi sa-l incerci.

Commentaires


bottom of page